Patelnia teflonowa znajduje się obecnie w praktycznie każdej kuchni. Jest bardzo funkcjonalna, a do tego bezpieczna w użyciu i łatwa w utrzymaniu w czystości. Do tego z powodzeniem sprawdza się na kuchenkach indukcyjnych oraz gazowych. Poznajmy jej wszystkie tajemnice i dowiedzmy się, dlaczego warto mieć ją w swoim domu?
W kuchni warto mieć jedynie naczynia, które pozostaną z nami na długie lata. Do tego muszą być bezpieczne w użyciu i bardzo funkcjonalne. Wiele osób decyduje się na zakup patelni wykonanych z teflonu. W czym jednak tkwi cudowność właśnie tej powłoki? Dlaczego zyskała tylu zwolenników?
Odkąd powłoka teflonowa pojawiła się na rynku, wiele osób porzuciło żeliwne patelnie na rzecz właśnie tych teflonowych. Ich sekretem jest PTFE, czyli powłoka wykonana z politetrafluoroetylenu, który przejawia wręcz niebywałe właściwości pod względem wytrzymałości. Teflon jest zatem odporny na uszkodzenia mechaniczne, a do tego różnego rodzaju substancje chemiczne.
To jednak nie wszystko, bardzo istotna jest także kwestia przewodzenia energii przez powierzchnię całego naczynia, a także nieprzywieralność – produkty spożywcze nie „przyklejają się” do jego powierzchni. To również znacząco ułatwia proces czyszczenia. Z reguły te modele mają także grubsze, trwalsze dno, które idealnie rozprowadza ciepło. Dlatego wspaniale sprawdzają się również na kuchenkach indukcyjnych.
Zakup dobrej jakościowo patelni teflonowej to znakomita propozycja na długie lata. Warto oczywiście wybierać jedynie produkty z wyższej półki, które faktycznie mają odpowiednio grubą powłokę. Dzięki temu sprawdzą się do każdego dania, nawet naleśników, które mają tendencję do tego, aby przywierać do patelni. Takie naczynie możesz także szybko wyczyścić, a niektóre wersje nadają się także do zapiekania w piekarniku.
Inwestycja w patelnie teflonowe sprawdzi się praktycznie w każdym domu. Do tego zyskujesz gwarancję, że potrawy przygotowywane są w całkowicie bezpieczny sposób. Powłoka jest trwała i dopóki nie zostanie uszkodzona, nie wydziela szkodliwych dla zdrowia substancji. Warto zatem zadbać o to, aby nie rysować po powierzchni teflonu widelcem lub nożem. Jeśli zależy Ci także na oszczędności energii podczas przygotowywania przeróżnych potraw, teflonowe naczynia będą wręcz idealne. Ich powierzchnia szybciej się nagrzewa i dłużej trzyma ciepło. To z kolei sprawia, że nie musisz mieć włączonej kuchenki, jeśli chcesz, aby temperatura Twojego dania się nie zmieniła.
W zależności od tego, jaki model wybierzesz, na teflonowej patelni możesz przygotować naleśniki, placki, dania warzywne z ryżem. Jednak to nie wszystko, doskonale sprawdzi się również do mięs i owoców morza. W większości przypadków do ich mycia sprawdzi się także zmywarka. Są to zatem rozwiązania, które nie tylko posłużą Ci przez długie lata, ale również ułatwią Ci gotowanie.
Zdj. główne: Towfiqu barbhuiya/unsplash.com