Jeżeli czeka Cię egzamin, wspomóż się produktami, które pobudzą szare komórki do pracy. Nie zapominaj o dobrze zbilansowanych posiłkach, które uchronią Cię przed niedoborem niektórych składników mogących źle wpływać na stres, koncentrację i umiejętność zapamiętywania. Poniżej znajdziesz 5 propozycji produktów oraz sprawdzonych przepisów.
Dynia
Dynia jest bogata w potas, fosfor i wapń, zawiera też błonnik, magnez, witaminę C oraz witaminy z grupy B. Posiada również niesamowite właściwości, które sprawiają, że umysł pracuje na wysokich obrotach, ma lepszą zdolność zapamiętywania i koncentracji. Możesz też podjadać pestki z dyni, które doskonale radzą sobie z usuwaniem toksyn i mają zbawienny wpływ na system nerwowy. Przez łączenie dyni z innymi produktami uzyskasz posiłek zdrowy i bogaty w tłuszcze nienasycone. Z dyni oraz fasoli możesz przygotować doskonały hummus, idealny na kanapki.
Składniki na hummus z dyni:
- 0,5 kg dyni bez skórki i pestek,
- 2 łyżki oliwy,
- 1 puszka białej fasoli,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 2 ząbki czosnku,
- 4 łyżki pasty tahini,
- 0,5 łyżeczki pieprzu,
- 1 łyżka natki pietruszki.
Sposób wykonania:
Dynię pokrój na niewielkie kawałki, skrop oliwą i upiecz w piekarniku lub ugotuj na parze. Miękką dynię wrzuć do blendera, dodaj fasolę i przyprawy. Miksuj do uzyskania kremowej konsystencji. Podawaj ze świeżą natką pietruszki.
Grzyby leśne
Grzyby leśne zawierają dużo potasu, który poprawia koncentrację i reguluje ciśnienie krwi. Ponadto zawierają żelazo, wapń, jod, fosfor, selen i sole magnezu. Znajdziesz w nich też dużo witamin, zwłaszcza B1, B2 i B3. Z grzybów leśnych możesz przygotować doskonałą zupę. Przy okazji pamiętaj, aby zrobić większą porcję, ponieważ zupa na drugi dzień smakuje jeszcze lepiej.
Składniki na zupę grzybową:
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 duża cebula,
- 4 ząbki czosnku,
- 20 dag grzybów leśnych (mogą to być kurki, borowiki, kozaki),
- 1 łyżeczka soli morskiej,
- 1 łyżeczka tymianku,
- 4 szklanki bulionu warzywnego,
- 0,5 szklanki wody,
- 3 łyżki orzechów nerkowca,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 2 łyżki posiekanego koperku.
Sposób wykonania:
W dużym garnku rozgrzej olej i zeszklij w nim pokrojoną w kostkę cebulę oraz wyciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj pokrojone grzyby oraz sól i smaż przez około 5 minut. Następnie wlej bulion warzywny i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 10 minut. W blenderze wysokoobrotowym zmiksuj orzechy nerkowca z dodatkiem wody na gładki krem. Wlej zawartość do garnka z pozostałymi składnikami i gotuj przez kolejne 5 minut. Na koniec dodaj cytrynę oraz posiekany koperek.
Soczewica
Soczewica jest lekkostrawna i stanowi cenne źródło witamin i składników odżywczych. Dzięki zawartości witamin z grupy B niezwykle korzystnie wpływa na pamięć i koncentrację. Z soczewicy możesz przygotować sycącą zupę, sałatkę lub potrawkę. Poniżej znajdziesz szybki i prosty w wykonaniu przepis na potrawkę z soczewicy z dodatkiem ryżu.
Składniki na potrawkę z soczewicy:
- 0,5 szklanki soczewicy czerwonej,
- 2 marchewki,
- 0,5 szklanki ryżu,
- 1 cebula czerwona,
- 5 pieczarek,
- 50 g koncentratu pomidorowego,
- 2 łyżki zmiksowanych suszonych pomidorów,
- 1 pęczek posiekanej pietruszki,
- szczypta kurkumy,
- 0,5 łyżeczki majeranku,
- szczypta ziół prowansalskich,
- 1 łyżka sosu sojowego,
- oliwa z oliwek.
Sposób wykonania:
Ryż przepłucz pod bieżącą wodą, a następnie gotuj w 1 szklance wody przez 12 minut. Zdejmij z ognia i włóż pod koc, aby nie ostygł. Na patelni rozgrzej oliwę i dodaj pokrojoną cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dodaj dokładnie przepłukaną soczewicę, zalej wodą i gotuj pod przykryciem. W tym czasie zetrzyj marchew na tarce o dużych oczkach, dorzuć do soczewicy, zamieszaj i nie przykrywaj, aby nadmiar wody mógł odparować. Po 15 minutach dodaj przyprawy, pieczarki, koncentrat i pomidory i gotuj jeszcze 5 minut. Gorący sos podawaj z ryżem i natką pietruszki.
Kakao
Kakao ma dużo nadzwyczajnych wartości odżywczych. Doskonale wpływa na nasz nastrój, uspokaja i poprawia humor. Zapobiega wielu chorobom, pomaga w walce ze stresem, poprawia koncentrację i pamięć. Aby zapewnić sobie odpowiednią dawkę tego produktu, warto przygotować ciasto czekoladowe.
Składniki na ciasto czekoladowe:
- 20 dag mąki,
- 20 dag cukru,
- 60 g gorzkiego kakao,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- ⅓ szklanki oleju,
- 1 jajko,
- ¾ szklanki napoju roślinnego,
- ¾ szklanki wrzącej wody,
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej.
Sposób wykonania:
W dużej misce wymieszaj wszystkie suche składniki. Dodaj napój roślinny, olej, jajko i ponownie wymieszaj. Teraz możesz dodać gorącą wodę. Ciasto będzie rzadkie, ale takie ma być. Gotową masę przelej do tortownicy i piecz do suchego patyczka.
Orzechy włoskie
Spożywanie orzechów włoskich usprawnia zapamiętywanie oraz koncentrację. Możesz chrupać je pomiędzy posiłkami, ale również połączyć z innymi produktami i przygotować pożywny koktajl.
Składniki na koktajl:
- garść truskawek,
- garść malin,
- 3 łyżki orzechów włoskich,
- 200 ml mleka roślinnego,
- 3 kostki gorzkiej czekolady.
Sposób wykonania:
Wszystkie składniki zmiksuj w blenderze wysokoobrotowym. Spożyj bezpośrednio po przygotowaniu.
Przeczytaj też: 5 superfoods, które warto wprowadzić do diety już dziś
Zdjęcie główne: Andrea Piacquadio/ pexels.com