Płytki ceramiczne to produkty łatwe w czyszczeniu, a także odporne na działanie wilgoci, niskiej oraz wysokiej temperatury. Ich właściwości sprawiają, że są chętnie stosowane w kuchniach. Poszczególne wyroby mogą się między sobą znacząco różnić, dlatego też przed dokonaniem zakupu, warto dowiedzieć się, jaki produkt najlepiej wybrać.
Płytki ceramiczne to cienkie tafle o różnych rozmiarach wytwarzane z materiałów na bazie gliny. Poddane procesowi wypalania zyskują odporność na uszkodzenia mechaniczne, a także inne czynniki. Najbardziej powszechna i popularna jest glazura. Jej charakterystyczną cechą jest stosunkowo niska waga oraz duża odporność na absorpcję wilgoci. Te cechy sprawiają, że glazura może być stosowana na kuchennych ścianach. Kruchość glazury powoduje, że nie należy jej kłaść na podłodze ze względu na duże ryzyko pęknięcia po upadku talerza lub innego przedmiotu. Na podłogach zdecydowanie bardziej sprawdzi się gres porcelanowy składający się z glinki, skalenia oraz kwarcu. Dzięki swej twardości jest zdecydowanie bardziej odporny na uszkodzenia mechaniczne od glazury. Jeśli kuchnia będzie urządzana w stylu rustykalnym, znakomicie sprawdzi się tam terakota. Są to płytki kamionkowe dostępne w różnych rozmiarach i szerokiej gamie kolorystycznej. Podstawową wadą tego rodzaju produktów jest niewielka odporność na pękanie.
Płytki ceramiczne mogą się między sobą różnić również sposobem wykończenia. W sprzedaży dostępne są. m.in. produkty szkliwione. Połyskująca powierzchnia powoduje, że tego rodzaju ceramika wygląda efektownie i elegancko. Niestety w wyniku szkliwienia płytki stają się bardziej śliskie, dlatego nie należy ich układać na kuchennych posadzkach narażonych na wilgoć i zachlapanie. Jeśli chodzi o podłogi, zdecydowanie bezpieczniej jest sięgnąć po płytki nieszkliwione. W sprzedaży dostępna jest również ceramika polerowana oraz angobowana. Produkty polerowane mogą być z powodzeniem stosowane na ścianach. Ich śliska powierzchnia jest nie tylko efektowna, ale i praktyczna, ponieważ usuwanie z niej brudu nie nastręcza żadnych trudności. Płytki angobowane pokrywane są cienką warstwą białej lub czerwonej glinki, która matowi ich powierzchnię. Produkty te mogą być stosowane zarówno na ścianach, jak i podłogach.
Wybierając płytki kuchenne, warto zwrócić uwagę na ich parametry techniczne. Jednym z najważniejszych jest klasa ścieralności. Jest to parametr, który informuje o tym, w jakich warunkach płytki mogą być użytkowane. Najmniej odporne na ścieranie są produkty należące do pierwszej i drugiej klasy. Tego rodzaju płytki doskonale nadają się na ścianę, jednak nie należy ich kłaść na posadzkach. Na podłogach kuchennych stosować można wyroby oznaczone symbolem PEI 3. W miejscach intensywnie użytkowanych można zastosować płytki należące do klasy PEI 4 lub PEI 5, które wyróżniają się znakomitą odpornością na ścieranie.
W związku z tym, że kuchnia to pomieszczenie narażone na działanie wilgoci, przed zakupem płytek należy zwrócić uwagę na współczynnik nasiąkliwości oznaczony literą E i wyrażony procentowo. Im wyższy poziom tego parametru, tym bardziej płytka chłonie wilgoć. W przypadku ścian kuchennych sprawdzą się produkty o współczynniku nasiąkliwości na poziomie 6%. Jeśli chodzi o podłogi, najlepiej zdecydować się na zakup produktów o E wynoszącym około 3%.
Przy zakupie płytek kuchennych podłogowych, należy wziąć pod uwagę również ich antypoślizgowość. Parametr ten oznaczony jest literą R oraz przyporządkowaną do niego cyfrą. Właściwości antypoślizgowe wykazują płytki oznaczone symbolem od R9 do R13. Przyjmuje się jednak, że w kuchniach, czyli pomieszczeniach narażonych na podwyższony poziom wilgoci, powinno się na podłogach umieszczać płytki o współczynniku antypoślizgowości R10 lub wyższym. Należy pamiętać, że płytki o wyższym współczynniku R, mają bardziej porowatą powierzchnię, co może utrudniać ich mycie oraz czyszczenie.
Jednym z najważniejszych kryteriów wyboru płytek kuchennych jest niewątpliwie ich wygląd zewnętrzny. Duża ilość produktów dostępnych na rynku sprawia, że znalezienie idealnego produktu nie jest zadaniem łatwym. W ostatnim czasie rosnącą popularnością cieszą się duże płytki. Tego rodzaju produkty znakomicie sprawdzają się w nowoczesnych i przestronnych kuchniach. W małych pomieszczeniach lepiej postawić na ceramikę o mniejszych wymiarach. Aby optycznie powiększyć małą kuchnię, warto wybierać jasne kolory, takie jak biel czy beż. Szukając inspiracji, należy zwrócić uwagę na obecnie obowiązujące trendy. W ostatnim czasie modne są płytki ceramiczne imitujące beton lub naturalne drewno. Dużą popularnością cieszą się także płytki heksagonalne, przypominające swym kształtem plaster miodu. Bez względu na wybór produktów, niezwykle istotne jest, by ceramika dobrze komponowała się z kuchennymi meblami i tworzyła wraz z nimi efektowną oraz spójną całość. Tylko wtedy kuchnia będzie wyglądać pięknie i efektownie.