Jeżeli czeka Cię egzamin, wspomóż się produktami, które pobudzą szare komórki do pracy. Nie zapominaj o dobrze zbilansowanych posiłkach, które uchronią Cię przed niedoborem niektórych składników mogących źle wpływać na stres, koncentrację i umiejętność zapamiętywania. Poniżej znajdziesz 5 propozycji produktów oraz sprawdzonych przepisów.
Dynia jest bogata w potas, fosfor i wapń, zawiera też błonnik, magnez, witaminę C oraz witaminy z grupy B. Posiada również niesamowite właściwości, które sprawiają, że umysł pracuje na wysokich obrotach, ma lepszą zdolność zapamiętywania i koncentracji. Możesz też podjadać pestki z dyni, które doskonale radzą sobie z usuwaniem toksyn i mają zbawienny wpływ na system nerwowy. Przez łączenie dyni z innymi produktami uzyskasz posiłek zdrowy i bogaty w tłuszcze nienasycone. Z dyni oraz fasoli możesz przygotować doskonały hummus, idealny na kanapki.
Składniki na hummus z dyni:
Sposób wykonania:
Dynię pokrój na niewielkie kawałki, skrop oliwą i upiecz w piekarniku lub ugotuj na parze. Miękką dynię wrzuć do blendera, dodaj fasolę i przyprawy. Miksuj do uzyskania kremowej konsystencji. Podawaj ze świeżą natką pietruszki.
Grzyby leśne zawierają dużo potasu, który poprawia koncentrację i reguluje ciśnienie krwi. Ponadto zawierają żelazo, wapń, jod, fosfor, selen i sole magnezu. Znajdziesz w nich też dużo witamin, zwłaszcza B1, B2 i B3. Z grzybów leśnych możesz przygotować doskonałą zupę. Przy okazji pamiętaj, aby zrobić większą porcję, ponieważ zupa na drugi dzień smakuje jeszcze lepiej.
Składniki na zupę grzybową:
Sposób wykonania:
W dużym garnku rozgrzej olej i zeszklij w nim pokrojoną w kostkę cebulę oraz wyciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj pokrojone grzyby oraz sól i smaż przez około 5 minut. Następnie wlej bulion warzywny i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 10 minut. W blenderze wysokoobrotowym zmiksuj orzechy nerkowca z dodatkiem wody na gładki krem. Wlej zawartość do garnka z pozostałymi składnikami i gotuj przez kolejne 5 minut. Na koniec dodaj cytrynę oraz posiekany koperek.
Soczewica jest lekkostrawna i stanowi cenne źródło witamin i składników odżywczych. Dzięki zawartości witamin z grupy B niezwykle korzystnie wpływa na pamięć i koncentrację. Z soczewicy możesz przygotować sycącą zupę, sałatkę lub potrawkę. Poniżej znajdziesz szybki i prosty w wykonaniu przepis na potrawkę z soczewicy z dodatkiem ryżu.
Składniki na potrawkę z soczewicy:
Sposób wykonania:
Ryż przepłucz pod bieżącą wodą, a następnie gotuj w 1 szklance wody przez 12 minut. Zdejmij z ognia i włóż pod koc, aby nie ostygł. Na patelni rozgrzej oliwę i dodaj pokrojoną cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dodaj dokładnie przepłukaną soczewicę, zalej wodą i gotuj pod przykryciem. W tym czasie zetrzyj marchew na tarce o dużych oczkach, dorzuć do soczewicy, zamieszaj i nie przykrywaj, aby nadmiar wody mógł odparować. Po 15 minutach dodaj przyprawy, pieczarki, koncentrat i pomidory i gotuj jeszcze 5 minut. Gorący sos podawaj z ryżem i natką pietruszki.
Kakao ma dużo nadzwyczajnych wartości odżywczych. Doskonale wpływa na nasz nastrój, uspokaja i poprawia humor. Zapobiega wielu chorobom, pomaga w walce ze stresem, poprawia koncentrację i pamięć. Aby zapewnić sobie odpowiednią dawkę tego produktu, warto przygotować ciasto czekoladowe.
Składniki na ciasto czekoladowe:
Sposób wykonania:
W dużej misce wymieszaj wszystkie suche składniki. Dodaj napój roślinny, olej, jajko i ponownie wymieszaj. Teraz możesz dodać gorącą wodę. Ciasto będzie rzadkie, ale takie ma być. Gotową masę przelej do tortownicy i piecz do suchego patyczka.
Spożywanie orzechów włoskich usprawnia zapamiętywanie oraz koncentrację. Możesz chrupać je pomiędzy posiłkami, ale również połączyć z innymi produktami i przygotować pożywny koktajl.
Składniki na koktajl:
Sposób wykonania:
Wszystkie składniki zmiksuj w blenderze wysokoobrotowym. Spożyj bezpośrednio po przygotowaniu.
Przeczytaj też: 5 superfoods, które warto wprowadzić do diety już dziś
Zdjęcie główne: Andrea Piacquadio/ pexels.com